Bain & Company tarafından rapor edildiği üzere, Asya Pasifik bölgesindeki özel sermaye manzarası 2023’te kayda değer bir gerileme yaşadı ve toplam işlem değerinde %23’ten fazla bir düşüş yaşandı . Ancak bu eğilimin ortasında Japonya, anlaşma değerinin önceki yıla göre %183 gibi şaşırtıcı bir oranda artmasıyla dikkat çekici bir aykırılık olarak ortaya çıktı. Bain’in Pazartesi günü yayınlanan 2024 Asya-Pasifik Özel Sermaye Raporu’na göre, bu artış Japonya’yı ilk kez Asya Pasifik’teki lider özel sermaye piyasası haline getirdi.
Japonya’nın özel sermaye piyasasındaki yükseliş, performans iyileştirmeleri için olgunlaşan çok sayıda hedef şirket havuzu ve kurumsal yönetim reformları için Japan Inc. üzerinde çekirdek olmayan varlıkların elden çıkarılmasına yol açan artan baskı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlanabilir. Asya-Pasifik bölgesindeki anlaşma değerindeki 147 milyar dolara ulaşan genel düşüş, 2014’ten bu yana görülmeyen seviyelere gerilemeyi yansıtıyor.
Yavaşlayan büyüme, yüksek faiz oranları ve değişken kamu piyasaları gibi faktörlerden etkilenen kaynak yaratma son 10 yılın en düşük seviyesini gördü. Yatırımlardan çıkışlar da önemli bir düşüş göstererek 2023’te bir önceki yıla göre %26 düşüşle 101 milyar dolara geriledi. Özellikle, bu çıkışların %40’ı ilk halka arzlar (IPO’lar) yoluyla kolaylaştırıldı; Büyük Çin, özellikle Şanghay ve Shenzhen’de halka arzdan çıkış ortamına hakim oldu.
Büyük Çin halka arzları hariç tutulduğunda, Asya-Pasifik bölgesindeki toplam çıkış değeri 65 milyar dolar olarak gerçekleşti. İleriye baktığımızda, 2024’teki çıkışlara ilişkin görünüm belirsizliğini koruyor. Ancak özel sermaye fonları pasif bir şekilde piyasanın toparlanmasını beklemiyor. Bunun yerine, potansiyel olarak sıkıntılı bir çıkış piyasasında bile, yaşlanan varlıkları azaltmaya ve 2024 yılına kadar sınırlı ortaklara nakit iade etmeye odaklanarak, hedef getirileri karşılamak için aktif olarak strateji geliştiriyorlar.
Gelişen ortama yanıt olarak önde gelen özel sermaye şirketlerinin çoğu, altyapı operasyonları, özellikle de yenilenebilir enerji depolama, veri merkezleri ve havalimanları gibi orta ila yüksek getiri sunanlar gibi alternatif varlık sınıflarına yöneliyor. Raporun temel bulguları arasında, 2023’te Asya Pasifik’teki toplam anlaşma değerinin %48’ini oluşturan ve 2017’den bu yana ilk kez büyüme anlaşmalarını geride bırakan satın almaların hakimiyeti yer alıyor.
Yatırımcı havuzunun daralmasına rağmen, özel sermaye getirileri beş, 10 ve 20 yıllık ufuklarda kamu piyasalarından daha iyi performans göstermeye devam ediyor. 2023 yılının sonlarına doğru iyileşme işaretleri görülürken, tam iyileşmenin zamanlaması belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte, üretken yapay zeka gibi yeni gelişen teknolojiler de bu belirsizliğin ortasında umut verici alanlar olarak tanımlanıyor. Bain’in Preqin’in 2023 yatırımcı anketine dayanarak yaptığı analize göre Japonya, Hindistan ve Güneydoğu Asya, önümüzdeki yıl özel sermaye yatırım fırsatları için uygun pazarlar olarak öne çıkıyor.