Avrupa’nın ekonomik gücü Almanya, Covid-19 salgınının başlamasından bu yana ilk kez ekonomisinde daralma yaşadı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 2023 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) bir önceki yıla göre %0,3 oranında azaldığını ortaya koydu. Bu düşüş, Destatis başkanı Ruth Brand’in de belirttiği gibi, ülke için birden fazla krizin damgasını vurduğu zorlu bir aşamaya işaret ediyor.
Enflasyon, gevşeme belirtileri gösterse de fiyatların yüksek seyrini sürdürmesiyle ekonomi üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Faiz oranlarındaki artış, iç ve dış talebin azalması gibi faktörler ekonomik yavaşlamaya daha da katkıda bulundu. 2023’ün son çeyreğinde GSYH’de %0,3’lük bir düşüş görüldü ve GSYİH’nın art arda iki çeyrekte düşüş gösterdiği resesyondan kıl payı kurtuldu.
Almanya’nın bölgedeki 20 ekonominin en büyüğü olduğu göz önüne alındığında, Almanya’daki bu durum daha geniş euro bölgesi üzerinde gölge düşürüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos, İsviçre’deki yıllık toplantısıyla aynı zamana denk gelen anketi, ekonomistlerin çoğunluğunun bu yönde tahminde bulunduğu kasvetli bir görünümü yansıtıyor. 2024’te Avrupa için zayıf büyüme ve potansiyel bir küresel ekonomik gerileme.
Almanya’nın GSYİH’sındaki gerileme, özellikle geniş imalat alanında olmak üzere sektöre özgü çeşitli mücadelelere bağlanabilir. Çin’in talebinin azalması, yüksek enerji maliyetleri ve artan faiz oranları gibi zorluklar bu sektörü olumsuz etkiledi. Otomobil üretimi ve ulaşım ekipmanı imalatındaki büyümeye rağmen kimya ve metal endüstrileri önemli üretim düşüşleriyle karşı karşıya kaldı.
Sanayi üretimindeki daralma ve ihracattaki düşüş bu sıkıntıları daha da artırıyor. Hükümet ve hanehalkı harcamaları da düşüşe tanık oldu; hükümet harcamaları yaklaşık yirmi yıldır ilk kez azaldı. Bu düşüşün temel nedeni devlet destekli Kovid-19 girişimlerinin durdurulmasıdır.
Ekonomik zorlukları birleştiren Almanya, maaş ve çalışma saatleri konusunda ulusal demiryolu grevinin yanı sıra çiftçilerin akaryakıt sübvansiyonlarındaki kesintilere karşı protestoları nedeniyle aksamalarla karşı karşıya kaldı. Bu olaylar, 2024 yılında Alman ekonomisi için zorlu bir başlangıca işaret ediyor. Aralarında Capital Economics‘den Andrew Kenningham’ın da bulunduğu ekonomistler, sıfır GSYİH tahminiyle durgunluk koşullarının devam edeceğini öngörüyorlar 2024 için büyüme.